تصمیم گیری بخش مهمی از زندگی را تشکیل می دهد ؛ ما هر روزه خود بارها مجبور به تصمیم گیری های کوچک و بزرگ هستیم. مانند: کجا برویم؟ چه بخوریم؟ چه لباسی بخریم؟ چه شغلی پیدا کنیم؟ و ...... تصمیمات ؛ زندگی ما را شکل می دهد ؛ ما از طریق انتخاب ها و تصمیم هایمان قدرت میگیریم. تصمیم گیری قضاوت و انتخاب بین 2 یا چند چیز و یا راه حل است که هر کس در زندگی شخصی و محیط کار و اجتماع خود با هر مقام و مسؤولیتی که باشد انجام می دهد. و گاه می تواند بسیار مهم و حیاتی باشد. تصمیم گیری نشانه رشد و بلوغ و مسؤولیت پذیری افراد است. تصمیم گیری درست و سنجیده موجب شادی و احساس موفقیت در فرد شده و سازگاری و اعتماد به نفس او را افزایش می دهد و این حالت نه تنها در تصمیم گیرنده ؛ بلکه در اطرافیانش هم اثر مثبت گذاشته و بهداشت روانی فرد و اعضای خانواده را تامین می کند.
تعریف تصمیم گیری: فرآیند برسی ، پیش بینی و ارزیابی نتایج از راه حل های موجود و انتخاب قطعی یک راه حل برای رسیدن به هدف را تصمیم گیری می گویند.
نقش و اهمیت تصمیم گیری: »» زمینه رشد عاطفی ، اجتماعی و روانی بیشتری را در تصمیم گیرنده فراهم می آورد. »» تصمیم گیری درست و سنجیده ؛ کسب موفقیت و در نتیجه احساس رضایتمندی هرچه بیشتر را در فرد فراهم می آورد. »» حس مسؤولیت پذیری را در فرد توسعه داده و به او کمک می کند تا پیامدهای تصمیم خود را شخصا بر عهده بگیرد. »» نیاز به استقلال طلبی فرد را افزایش می دهد. »» موجب افزایش اعتماد به نفس و خودباوری در فرد می شود.
انواع تصمیم گیری: 1/ ساده :تصمیم گیری هایی که در مورد مسائل روزمره و عادی زندگی گرفته می شود. مثل انتخاب مسیر برای رفتن به سر کار. 2/ اضطراری :تصمیم هایی هستند که در شرایط اضطراری ؛ وقتی که به طور ناگهانی با مسئله ای مواجه می شویم اتخاذ می کنیم. برای مثال: زمانی که دوستی با تعارف اولین سیگار پیشنهاد پرخطری را بدهد. 3/ احساسی :تصمیم هایی هستند که براساس واکنش های هیجانی مثل احساس ترحم ، ترس؛ نگرانی؛ غم و ..... گرفته می شود. 4/ آنی : تصمیم هایی هستند که در شرایط غیر مترقبه گرفته می شود. مثل زمان پدیدار شدن یک اتوموبیل در مسیر حرکت ما. ( در این نوع تصمیم گیری معمولاً اولین راه حلی که به ذهن خطور می کند ؛ انتخاب و اجرا می شود. – متین.ب ) 5/ تقدیری : زمانی که فرد از قدرت و مهارت تصمیم گیری کم بهره باشد ؛ تصمیم را به شانس وا می گذارد. 6/ تأخیری :گاهی فرد برای فرار از تصمیم گیری چالش برانگیز آن را به تأخیر می اندازد. مانند کار امروز را به فردا انداختن. 7/ منطقی و اساسی : تصمیم گیری هایی هستند که نیازمند به تعمق و تفکر بیشتری میباشند. زیرا اثرات آن تا مدت های طولانی زندگی فرد را تحت الشعاع قرار می دهند. مانند انتخاب همسر. ( این نوع تصمیم گیری ها عموماً براساس واقعیات صورت می گیرد. متین.ب )
عوامل تأثیرگذار در تصمیم گیری: 1/ اطلاعات : شمال دانش و اطلاعاتی است که درباره موضوع مورد تصمیم از منابع مختلف بدست می آوریم. 2/ فشارهای اجتماعی :شامل فرهنگ ؛ آداب و رسوم ؛ عرف و قانون جامعه ای است که در آن تصمیم گیری می کنیم. 3/ موقعیت اجتماعی : شامل نقش و جایگاه و منزلت اجتماعی ( اداری ؛ تحصیلی و ... ) 4/ فشار همسالان و گروه : فشار گروه هایی که به آنها تعلق خاطر داریم نیز می تواند در تصمیم گیری ما دخالت داشته باشد. 5/ ویژگی های شخصی : عقاید ؛ ارزشها ؛ احساسات و باورهای درونی هر فرد درتصمیم گیری های او تاثیر دارد. 6/ سن افراد :خصوصیات مربوط به هر دوره سنی مثل نوجوانی ؛ جوانی ؛ بزرگسالی ؛ و سالمندی در تصمیم گیری فرد تاثیر دارد. 7/ موقعیت مکانی و زمانی : قرار گرفتن در یک مکان و زمان خاص می تواند تصمیم گیری فرد را تحت تأثیر قرار دهد. 8/ خواسته ها و آرزوهای والدین : تمایلات و خواسته های والدین در تصمیم گیری فرزندان ؛ مخصوصاً نوجوانان ؛ تأثیر زیادی دارد. 9/ رسانه های جمعی :تبلیغات و پیام هایی که از طریق رسانه های جمعی منتشر می شود ؛ می تواند تصمیم گیری فرد را تحت تأثیر قرار دهد.
وبلاگ ها و
وبسایتهایی که لینک آنها در لیست
زیر آمده است بدون رعایت قوانین کپی رایت اقدام به
استفاده از محتوای این مجموعه در وبلاگ یا سایت خود
نموده اند